Sladice
Pirina potratna potica
Čas priprave:
1h in 30min
Število porcij:
10
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Biskvit:
Pripraviti moramo svetel in temen biskvit, vsakega pečemo posebej. Jajca s sladkorjem stepemo z mešalnikom, da masa postane svetla in penasta. Dodamo olje, mleko in moko, pomešano s pecilnim praškom. Pekač, v katerem bomo pekli (cca 32x40cm) prekrijemo s peki papirjem. Nanj nalijemo testo in postavimo v pečico, ogreto na 190, za 12 minut. Počakamo par minut in biskvit prevrnemo na rešetko ali krpo, posuto s sladkorjem, da se ne prime podlage.
Postopek ponovimo s kakavovim biskvitom, le da med sestavine dodamo še kakav v prahu.
Kvašeno testo:
V skledo presejemo pirino moko, naredimo vdolbinico, natresemo kvas, žličko sladkorja, žlico moke in malo mlačnega mleka. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato pričnemo mešati in dodajati mleko, razžvrkljana jajca, preostali sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico, rum, sol in olje. Ugnetemo testo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja tako dolgo, da pripravimo nadeva.
Nadevi:
Iz beljakov naredimo trd sneg. V orehov nadev dodamo vse naštete sestavine ter rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Enako naredimo s skutinim nadevom.
Sestavljanje:
Vzhajano testo razvaljamo v 2x velikost pekača ( ~ 35×75 cm ). Pod testo položimo papir za peko. Najprej namažemo testo s 1/2 skutinega nadeva in ga pokrijemo s svetlim biskvitom. Čez svetli biskvit premažemo ves orehov nadev. Pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga nato premažemo z ostalo polovico skutinega nadeva. Na koncu zaključimo z drugim delom kvašenega testa. ob robovih zapognemo navzgor in pokrijemo čez orehov nadev. Potico lahko sestavimo tudi drugače, kakor želimo. Sestavljeno potico večkrat prebodemo. Pečico ogrejemo na 190 in pečemo 30 minut. Nato vklopimo le sprednji grelec in pečemo še 10 minut. Ko jo vzamemo s pečice, počakamo še pol ure, da se ogladi. Nato jo zvrnemo na desko in pustimo da se do konca ohladi. Narežemo jo šele čez par ur.
Sestavine za biskvit
-
4 jajca
-
9 žlic kokosovega sladkorja
-
9 žlic pšenične ali mehke pirine moke
-
1 pecilni prašek
-
4 žlice orehovega olja
-
9 žlic mleka
-
dodatno 2 žlici kakava v prahu za čokoladni biskvit
Sestavine za kvašeno testo
-
50 dag pšenične ali mehke pirine moke
-
3/4 žličke soli
-
3 rumenjaki
-
3 žlice kokosovega sladkorja
-
limonina lupina
-
3 žlice ruma
-
42g svežega kvasa
-
10 dag masla Ghee
-
4 dl mleka
Orehov nadev
-
70 dag mletih orehov
-
15 dag kokosovega sladkorja
-
nožev vrh cimeta
-
1,5 dl domače kisle smetane
-
3 beljaki
-
žlic kokosovega sladkorja
Skutin nadev
-
70 dag domače skute
-
ščep soli
-
7 žlic kokosovega sladkorja
-
o,5 l kisle smetane
-
1 jajce