Ajdova kaša z gobami
Ajda, seme rastline, ki spada v isto družino kot rabarbara, je odlična brezglutenska alternativa žitaricam in vsebuje nešteto hranljivih snovi, med drugim veliko magnezija, proteinov ter vlaknin. Uporabimo jo lahko za mlečne kaše, žgance, v peki ter kot prilogo namesto riža ali krompirja.
Tokrat sem pripravila hitro in enostavno jed, ki zaradi nizkega glikemičnega indeksa da dolgotrajno energijo in nas nasiti.
Za pribl. 2-3 porcije potrebujemo:
olje grozdnih pešk za namastitev
– 1 čebulo, sesekljano
– 3 stroke česna, sesekljane
– 2 srednja korenja, narezana na manjše kose
– 1 skodelico šampinjonov, narezanih na lističe
– 1 skodelico celih ali grobo mletih semen ajde
– 2,5 skodelic vode
– 1 žličko paradižnikovega koncentrata
– 1 žličko suhega timijana ali 3-4 manjše vejice svežega
– sol po okusu
– poper po okusu
– postrežemo z nekaj kisle smetane (jaz sem uporabila ovseno različico)
Čebulo in česen do mehkega prepražimo na olju grozdnih pešk, dodamo korenje in pokrito pražimo 5 minut na srednjem ognju. Dodamo šampinjone in na malo večjem ognju pražimo še dodatnih 4-5 minut, nato dodamo zrna ajde ter zalijemo z vodo. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat ter pokrito kuhamo 6-10 minut, odvisno od velikosti ajdovih zrn.
Po želji dodatno začinimo in postrežemo s kislo smetano.
souffle.storenvy.com