Ajdova kaša z gobami

Ajdova kaša z gobami

Ajda, seme rastline, ki spada v isto družino kot rabarbara, je odlična brezglutenska alternativa žitaricam in vsebuje nešteto hranljivih snovi, med drugim veliko magnezija, proteinov ter vlaknin. Uporabimo jo lahko za mlečne kaše, žgance, v peki ter kot prilogo namesto riža ali krompirja.

Tokrat sem pripravila hitro in enostavno jed, ki zaradi nizkega glikemičnega indeksa da dolgotrajno energijo in nas nasiti.

Za pribl. 2-3 porcije potrebujemo:

olje grozdnih pešk za namastitev

– 1 čebulo, sesekljano

– 3 stroke česna, sesekljane

– 2 srednja korenja, narezana na manjše kose

– 1 skodelico šampinjonov, narezanih na lističe

– 1 skodelico celih ali grobo mletih semen ajde

– 2,5 skodelic vode

– 1 žličko paradižnikovega koncentrata

– 1 žličko suhega timijana ali 3-4 manjše vejice svežega

sol po okusu

poper po okusu img_4878

– postrežemo z nekaj kisle smetane (jaz sem uporabila ovseno različico)

Čebulo in česen do mehkega prepražimo na olju grozdnih pešk, dodamo korenje in pokrito pražimo 5 minut na srednjem ognju. Dodamo šampinjone in na malo večjem ognju pražimo še dodatnih 4-5 minut, nato dodamo zrna ajde ter zalijemo z vodo. Dodamo začimbe in paradižnikov koncentrat ter pokrito kuhamo 6-10 minut, odvisno od velikosti ajdovih zrn.

Po želji dodatno začinimo in postrežemo s kislo smetano. 

 

Recept prispevala : 

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.