Tretje trimesečje

Objavljeno: Sep 2015

JUUHEEJ 🙂 Zadnje trimesečje…

Pomolček-4

 

V zadnjem trimesečju se ti bo lahko zdelo, da si noseča že celo življenje, no saj meni se je :). Dnevi so se mi vlekli, komaj sem čakala, da se pričnejo popadki, saj sem nestpno pričakovalo to malo bitjece, da ga spoznam in objamem z vso ljubeznijo :). Vsaka nosečnica sanjari o tem kako bo otroček izgledal, kaj vse si želi početi z njim, kakšno pesmico mu bo pela in ob vseh teh željah se pravzaprav ne čudim, da smo tako nestrpne ;).  Ob hrepenenju, da boš postala mamica pa so pred teboj še ključni trenutki.

 

Tretje trimesečje je posvečeno intenzivni rasti ploda. Tvoj otrok bo skorajda polovico svoje teže pridobil v tem obdobju nosečnosti. V zadnjih mesecih bo potekal nadaljni pomemben razvoj pljuč in možganov. Hrana, ki jo ješ v zadnjih treh mesecih, se uporabi neposredno za porast teže tvojega otroka. Kakovost hrane mora biti še naprej zelo pomembna. Predlagam ti, da pokukaš v linijo Njami mami, kjer so na enem mestu izbrani najbolj kakovostni in hranilni produkti samo za tebe srečka nosečka :). Ko se boš približevala porodu, kar ponavadi nastopi okrog štiridesetega tedna nosečnosti, je normalno, da boš občutila enakovredno mero navdušenja in zaskrbljenosti. Če si noseča prvič, vstopaš v neznano. Morda bodo tvoje misli polne skrbi o tem, ali je tvoj otrok vredu, poleg tega pa te bo najverjetneje skrbelo, kaj boš doživljala med porodom. Če imaš močno podporo svojega partnerja in si se udeležila porodnega tečaja, bo nekaj te zaskrbljenosti izginilo. Če pa pri sebi veš, da si v nosečnosti jedla zdravo, si lahko do neke mere pomirjena, da si za zdravega otroka naredila največ kar si lahko. Zdaj, ko se pripravljaš na porod je najpomembneje, da si telesno in umsko čim bolje pripravljena.

POGOSTA STANJA V ČASU TRETJEGA TRIMESEČJA

  • Pomankanje teka: Številne ženske imajo precej manjši tek v kasnejšem obdobju nosečnosti. Eden izmed razlogov je pritisk rastočega ploda na želodec. Preprosto je manj prostora za hrano. Najboljši način, kako se spopasti s tem je, da nekaj pojeste, celo čisto majhen prigrizek, in to vsake tri do štiri ure, Ne pijte vode skupaj z obrokom, saj bo tekočina hitro napolnila vaš želodec.
  • Težko dihanje in utrujenost: Do tretjega trimesečja boš nosila težko in okorno breme. Pritisk razširjajoče maternice na dihalni sistem lahko oteži dihanje in celo povzroča blag napor.
  • Slaba prebava in zgaga: Tudi v zadnjem trimesečju se lahko pojavi zaprtost. Tako, kot sem ti že enkrat svetovala bom tudi sedaj. Za prebavo je zelo priporočljivo uživanje lanenega semena. Za več informacij o lanenem semenu pa lahko pokukaš tukaj.
  • Bolečine v medeničnem obroču in spodnjem delu zadnjice (9. mesec)
  • »Lažni« (Brakston Hicksovi) popadki (trebuh za 10 sekund otrdi ali le delno otrdi, nato se zmehča) To so posledice zaostrovanja (krčenja) mišic maternice. Ti krči so predpriprava za pravo stvar. Navadno so blagi in pridejo in gredo nepredvidljivo. Pravih popadkov bo več, bodo močnejši in bližje skupaj.

IMG_6420

 

NASVET NATUROPATSKE BABICE—->>>

Masaža presredka

Tvoje telo proizvaja številne nove hormone, ki spodbujajo sproščanje in elastičnost mišic. Ta elastičnost omogoča želodcu in medenici, da oskrbita hitro rastoči plod. To lahko obrneš v svojo korist tako, da začneš raztezati nožnično odprtino, s čimer olajšaš porod otrokove glavice in zmanjšaš potrebo po zarezanju presredka ob porodu.

Nežno se uleži na pojsteljo ali na tla. Na palec si nanesi manjšo količino toplega mandljevega ali oljčnega olja. Vstavi palec v vaginalni trakt in postopoma na lahno potisni navzdol proti svojim nogam, medtem štej do deset in nato ponovno štej do deset za sprostitev. To raztezljivo rutino ti priporočam izvajati vsak dan v tretjem trimesečju.

 

 

 

 

 

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.