Srčne zgodbe, Zdrav življenski slog

Kombucha – eliksir zdravja

Objavljeno: Okt 2018

Naravni probiotik, čudežna goba, strokovnjaki jo imenujejo celo »Eliksir zdravja«. Kombucha ni novost, je ljudsko zdravilo, ki so ga uporabljale številne generacije. Mnogi se verjetno spominjate svojih babic, ki so v domači kuhinji skrbno hranile »gobo«, ki je plavala na osladkanem čaju. Pripravljale so zdravilni napitek za vso družino. Pravo malo proizvodnj tega »zdravilnega« napitka pa imamo odslej tudi v Kamniku. Podjetni mladenič Mirza Ljubljankič je letos spomladi razvil popolno recepturo za prvo slovensko Kombucho.

Iz Kanarskih otokov v Slovenijo

Mirza, ki se je s podjetništvom spogledoval že v srednji šoli, je kombučo spoznal med obiskom brata in njegove žene na Kanarskih otokih. Hitro je ugotovil, da napitek ni le okusen ampak ima tudi veliko pozitivnih učinkov na naše telo. Z navdušenjem se je odločil izdelati svoj galon Kombuchinega napitka kar doma. Ker je bil že nad prvim produktom navdušen, se je s pomočjo brata Zlatana podal na zahtevnejšo pot – predstaviti svoj napitek javnosti. Ni ga skrbelo, da mu ne bi uspelo, saj je od samega začetka verjel v svoj produkt. In uspelo mu je. Belife Kombuča je pri nas v kratkem času postala pravi hit!

Kaj pravzaprav je Kombucha?

Kombucha je fermentirani čajni napitek, bogat s probiotiki, C in B vitamini in živimi encimi. Kombuča deluje kot probiotik in spodbuja pozitivno delovanje človeškega telesa. Na daljnem vzhodu je še danes eno najpomembnejših sredstev za lajšanje želodčnih težav, v zadnjem
času pa se je razširila tudi po Evropi. Številne pozitivne lastnosti kombuche priznava tudi sodobna medicina, ki jo priporoča v primeru številnih obolenj: Krepi in uravnava delovanje osrednjega živčnega sistema, povečuje odpornost imunskega sistema, pomaga pri uravnavanju telesne teže in utrujenosti, učinkovita je pri zaprtju in zniževanju krvnega tlaka pri bolnikih s hipertenzijo. Polega tega pa aktivno obnavlja naravno mikrofloro v želodcu, po jemanju antibiotikov ali drugih zdravil.

Tradiconalna metoda, 100% čistost

Veliko proizvajalcev kombucho pasterizira in s tem uniči glavno prednost tega božanskega napitka – deaktivira encime in uniči velik del mikroorganizmov. BeLife Kombucha pa je nepasterizirana in tako se vse pomembne snovi in živi organizmi ohranijo. Izdelana je po tradicionalni metodi brez dodatkov ali nenaravnih sestavin. Postopek se začne z kuho zelenega čaja, nato se nadaljuje v fermentacijski sobi, kjer se odvija fermentacija. Ko je prva faza končana se prične druga, kjer se zopet skuha čaje (okuse) ter doda k osnovi iz prve faze. Naslednja faza postopka je karbonizacija napitka, nato pa je kombučin napitek že pripravljen za stekleničenje preko stroja, ki ga uporabljajo tudi lokalni pivovarji. Belife Kombucha se vedno polni v stekleno embalažo.

Kvaliteten proizvod na prvem mestu

Pri BeLife-u je kvaliteten proizvod na prvem mestu, na osnovi česar izbirajo prave in kvalitetne dobavitelje. V proizvodnji je za okus produkta zelo pomembna kvaliteta čaja, zato so moči združili s ekološkimi čajnicami, ki jim zagotavljajo kvalitetne in sledljive prave čaje. Ključen element v proizvodnji pa so zdrave kulture oz. gobe (bakterije in kvasovke), katere pa vzgojijo in pridelajo sami.

Srčna, predana družinska ekipa

20 letni Mirza se zaveda, da je ključen element in motivacija za delo ekipa, brez katere je prepričan, da mu ne bi uspelo doseči tega kar je. Pri delu v proizvodnji mu pomagata starša, veliko časa pa v proizvodnji preživi tudi sam. Pri prodaji, svetovanju, administraciji in ostalem delu pa mu pomaga starejši brat Zlatan, ki je izkušen prodajalec na mednarodnem nivoju. Poleg družine pa ima v ekipi še veliko prijateljev, kateri mu pomagajo na skoraj vseh področjih.

Prehranjevanje z občutkom

Temelj Mirzove poslovne ideje je zagotovo zdrav življenjski slog, ki vključuje urejeno prehrano in veliko gibanja. »Pri svoji prehrani najbolj pazim na to, da se med obrokom ne najem preveč, saj mi velika količina hrane naredi slabo ter seveda med obrokom pijem kvalitetno pijačo. Trudim se zaužiti zelo veliko sveže zelenjave in kvalitetne hrane. Moje mnenje o prehranjevanju je, naj se ljudje prehranjujejo s hrano, ki jim ugaja in se po njej dobro počutijo.« nam svoje prehranjevalne navade zaupa mladi podjetnik.

Ko je srce na pravem mestu, ima vsaka poslovna zgodba pravi ključ do uspeha. S srčnostjo in pristnim zaupanjem v svoj izdelek nas je vsekakor prepričal Mirza, ki verjame, da svojimi izdelki lahko pomaga dvigiti kvaliteto življenja vsakemu, ki mu je pripravljen dati priložnost. Z Belife Kombucho se trenutno lahko osvežite v kamniški Zlati ptički in gostilni Korobač, kmalu pa bo prodajo razširil tudi v druge specializirane prodajalne in gostinske obrate.

Kombucha deluje kot probiotik in spodbuja pozitivno delovanje človeškega telesa:
– Poveča odpornost imunskega sistema
– Pomaga pri uravnavanju telesne teže
– Pomaga pri utrujenosti
– Ureja prebavo, odpravlja zaprtje
– Aktivno obnavlja črevesno mikrofloro (po jemanju antibitikov)
– Znižuje krvni tlak
– Krepi in uravnava delovanje osrednjega živčnega sistema

Na zdravje! 😉

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.