Zdrav življenski slog

Majini hrustljavčki – zaloga svežega sadja v vseh letnih časih

Objavljeno: Feb 2022

V zadnjem času vse pogosteje slišimo o liofiliziranem sadju. Gre za poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, po katerem sadje in zelenjava ohranita vso aromo, hrustljavost in svojo prvinsko hranilno vrednost. Majini hrustljavčki so bili med prvimi, ki so Sloveniji predstavili to priljubjeno vitaminsko poslastico, ki je vse bolj cenjena in nepogrešljiva tudi v kulinariki.

Od ideje do izvedbe.

Majhno družinsko podjetje iz Zgornje Polskave sestavljajo Renata, Marjan in njuna najmlajša hči Maja, po kateri so poimenovali blagovno znamko. 

Ideja se je Renati in Marjanu porodila pred 5 leti na sejmu Čokolade in vina v Podčetrtku. Takrat sta v liofiliziranem sadju odkrila pravo poslovno priložnost in se se odločila, da tovrstne izdelke skozi prizmo inovativnega postopka in izjemnega okusa približata širši publiki.

Naslednji korak je bilo iskanje ustreznega stroja in ostale pripadajoče opreme. Naključje je hotelo, da je proizvajalec laboratorijske opreme v Sloveniji znal narediti liofilizator primerne velikosti za začetek proizvodnje. Tako so se začeli ukvarjati s posebnim postopkom nizkotemperaturnim sušenjem živil, imenovanim liofilizacija. 

Kaj je torej liofilizacija?

Liofilizacija je poseben postopek nizkotemperaturnega sušenja, ki sestoji iz hitrega ohlajanja živil do nizkih temperatur in ekstrakcije kristalno vezane vode. Plodovi, sadje, zelenjava ali druga živila morajo biti torej globoko zamrznjeni, da je omogočen tovrstni način sušenja. Liofilizacija temelji na zamrznitvi vode v plodovih, kateri sledi zmanjševanje tlaka in dodajanje dovolj velike količine toplote, da zamrznjena voda v plodovih sublimira neposredno iz trdnega v plinasto agregatno stanje. 

Po odstranitvi vode se vsem živilom ohrani okus, struktura, barva, aroma, hranilna vrednost ter seveda vsi vitamini in minerali. Pri sadju se ohrani tudi 100 % sadni delež, brez dodanega sladkorja, konzervansov ali barvil. Postopek zagotavlja neomejen rok uporabnosti živil ob pravilnem skladiščenju v neprodušno zaprti stekleni posodi. 

Dodatna prednost liofilizacije je ta, da sadež skozi postopek ohrani celotno hranilno vrednost. Običajne metode sušenja, kot so sušenje na zraku, v pečici ali s pršili, lahko močno spremenijo biokemično sestavo. Sušenje  z liofilizacijo pa dejansko zaščiti biokemično in encimsko sestavo živil.

Z danim postopkom liofilizacije postanejo izdelki okusni in hrustljavi.  Prav slednjemu pa sami dajejo še posebej velik pomen, saj dodatno izboljša že tako odličen prigrizek. To dosegajo z natančnim vodenjem procesa liofilizacije in ustreznim skladiščenjem produktov. Če bi izdelke pustili na zraku, bi se ti zelo hitro navlažili in izgubili vso hrustljavost. Tako zagotavljajo sveže, zdravo, domače in hrustljavo sadje tekom celega leta.

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.