Sladice

Pirina potratna potica

Čas priprave:

1h in 30min

Število porcij:

10

Zahtevnost:

Srednje zahtevno

Biskvit:

Pripraviti moramo svetel in temen biskvit, vsakega pečemo posebej.  Jajca s sladkorjem stepemo z mešalnikom, da masa postane svetla in penasta. Dodamo olje, mleko in moko, pomešano s pecilnim praškom. Pekač, v katerem bomo pekli (cca 32x40cm) prekrijemo s peki papirjem. Nanj nalijemo testo in postavimo v pečico, ogreto na 190, za 12 minut. Počakamo par minut in biskvit prevrnemo na rešetko ali krpo, posuto s sladkorjem, da se ne prime podlage. 

Postopek ponovimo s kakavovim biskvitom, le da med sestavine dodamo še kakav v prahu. 

Kvašeno testo:

V skledo presejemo pirino moko, naredimo vdolbinico, natresemo kvas, žličko sladkorja, žlico moke in malo mlačnega mleka. Pokrijemo in pustimo stati 15 minut. Nato pričnemo mešati in dodajati mleko, razžvrkljana jajca, preostali sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico, rum, sol in olje. Ugnetemo testo, pokrijemo in postavimo na toplo, da vzhaja tako dolgo, da pripravimo nadeva.

Nadevi:

Iz beljakov naredimo trd sneg. V orehov nadev dodamo vse naštete sestavine ter rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Enako naredimo s skutinim nadevom.

Sestavljanje:

Vzhajano testo razvaljamo v 2x velikost pekača ( ~ 35×75 cm ). Pod testo položimo papir za peko. Najprej namažemo testo s 1/2 skutinega nadeva in ga pokrijemo s svetlim biskvitom. Čez svetli biskvit premažemo ves orehov nadev. Pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga nato premažemo z ostalo polovico skutinega nadeva. Na koncu zaključimo z drugim delom kvašenega testa. ob robovih zapognemo navzgor in pokrijemo čez orehov nadev. Potico lahko sestavimo tudi drugače, kakor želimo. Sestavljeno potico večkrat prebodemo. Pečico ogrejemo na 190 in pečemo 30 minut. Nato vklopimo le sprednji grelec in pečemo še 10 minut. Ko jo vzamemo s pečice, počakamo še pol ure, da se ogladi. Nato jo zvrnemo na desko in pustimo da se do konca ohladi. Narežemo jo šele čez par ur.

Sestavine za biskvit

Sestavine za kvašeno testo

Orehov nadev

  • 70 dag mletih orehov

  • 15 dag kokosovega sladkorja

  • nožev vrh cimeta

  • 1,5 dl domače kisle smetane

  • 3 beljaki

  • žlic kokosovega sladkorja

Skutin nadev

  • 70 dag domače skute

  • ščep soli

  • 7 žlic kokosovega sladkorja

  • o,5 l kisle smetane

  • 1 jajce

Produkti omenjeni v članku/receptu

-10%
-10%
-15%
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.