Sladice
Polnovredna JABOLČNA PITA
Čas priprave:
2h
Število porcij:
10
Jabolka so v sezoni in to pomeni samo eno: pečemo JABOLČNO PITO
- V posodi zmešamo vse suhe sestavine in jim dodamo jajce ter mleko.
- Počasi gnetemo testo in po potrebi lahko dodamo še malo mleka ali moke. Želimo krhko, a ne čisto “zbito” testo, ki ga lahko oblikujemo.
- Ko je testo narejeno, ga postavimo v hladilnik za 30min in vmes naredimo nadev.
- V ločeni posodi zmešamo skupaj vse sestavine za skutni nadev in jo postavimo na stran.
- Za jabolčni nadev: jabolka olupimo in narežemo na manjše koščke. Pokuhamo jih v kozici skupaj s sladkorjem in cimetom, dokler na izpari vsa voda in so jabolka zelo mehka.
- Po 30min testo vzamemo iz hladilnika.
- Pekač za pito premažemo s kokosovim oljem in vanj “pritisnemo” testo.
- Nato sledi skutina plast, na skuto pa razporedimo še jabolka.
- Po vrhu pito okrasimo z značilnimi trakovi iz testa.
- Pečemo jo 35-40min na 180C.
Sestavine:
Za testo:
-
90g mandljeve moke
-
180g pirine moke
-
5 žlic mleka
-
1 jajce
-
1 čajna žlička pecilnega praška
-
1 žlica kokosovega sladkorja
Za skutni nadev:
-
300g skute
-
1 jajce
-
1 velika žlica kokosovega sladkorja
-
vanilijev ekstrakt / vanilijev sladkor
-
limonina lupinica
Za jabolčni nadev:
-
4 srednje velika jabolka
-
sol 1/2 limone
-
3 žlice kokosovega sladkorja
-
2 žlici vode