Naredi sam

Slana pirina GALETA s paradižniki

Naredi sam

Slana pirina GALETA s paradižniki

Čas priprave:

30min

Število porcij:

2

Zahtevnost:

Srednje zahteven recept

Galete naravnost obožujem, slane ali sladke in z različnimi nadevi.

Tokrat sem krhko testo pripravila iz odlične bio polnozrnate pirine moke. Za nadev pa sem domači skuti dodala feta sir, grški jogurt, česen, peteršilj, baziliko, limonino lupinico in za piko na i še sir burrata.

Postopek :

Krhko testo

  • Moko in sol zmešaj v posodi.
  • Dodaj mrzlo maslo in ga zdrobi med dlanmi, da nastanejo majhne ‘‘mrvice’’. Nato po žličkah počasi dodajaj vodo in gneti toliko časa, da se testo oblikuje v kepo.
  • Testo postavi v hladilnik za 15 min.

Priprava :

1. Med tem ko testo počiva pripravi sestavine za nadev.
2. Pečico segrej na 190 stopinj.
3. V posodo stresi skuto, grški jogurt, feta sir, nasekljan česen, olivno olje, sveža zelišča, limonino lupinico, sol, poper in dobro premešaj.
4. Paradižnike nareži na tanke rezine.
5. Po 15 min testo vzemi iz hladilnika.
6. Testo razvaljaj v obliko kroga (lahko kar na peki papirju).
7. Na sredino testa (pusti približno 5 cm roba) razporedi nadev in nanj položi narezane paradižnike.
8. Rob nato zapogni in premaži z jajcem ter potresi s sezamom.
9. Galetto postavi v pečico in peci 35 do 40 min.
10. Postrezi jo še toplo z veliko skledo solatke. 

Krhko testo

Nadev

  • 200g skute

  • 100g grškega jogurta

  • 50g feta sira

  • 2 stroka česna

  • 1 jž olivnega olja

  • 2 jž sesekljanega svežega peteršilja

  • 2 jž sesekljane sveže bazilike

  • 1/2 čž limonine lupinice

  • sol in poper

  • 3 paradižniki

  • 1 jajce za premaz testa

  • 1 jž sezama

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.