Čas priprave:
30min
Število porcij:
6
Zahtevnost:
Enostaven recept
Postopek :
- Krompir narežemo na majhne koščke, ga damo v lonec s hladno vodo in zavremo. Znižamo temperaturo in kuhamo dokler se popolnoma ne zmehča.
- Ko je kuhan odlijemo vodo in krompir dobro pretlačimo.
- Počakamo, da se malce ohladi, nato pa dodamo agavin sirup in dobro premešamo.
- Postopoma dodajamo še zdrob, ovseno moko in koruzni škrob ter mešamo. Gnetemo dokler ne dobimo enotne in kompaktne mase. Če je masa še lepljiva, dodamo še malce ovsene moke.
- Maso razdelimo na 6 enako velikih delov. Vsakega izmed teh delov malce pomokamo in oblikujemo v krog.
- Na sredino damo polovico slive (če želiš lahko dodaš še malo žličko sladkorja) in previdno zapremo. Z rokami oblikujemo v kroglo in damo na pomokan krožnik.
- Oblikovane cmoke pokrijemo s folijo in damo za približno eno uro v hladilnik, da se malce strdijo. Nato v večjem loncu zavremo vodo.
- Ko voda vre, vanjo previdno položimo cmoke in pokrijemo ter znižamo na srednjo temperaturo, tako da voda še vedno vre. Kuhamo 10 do 15 minut, medtem pa pripravimo drobtine s katerimi lahko posujemo cmoke.
- Ko so cmoki kuhani, jih damo na krožnik, posujemo z drobtinami in po želji še s cimetom in/ali vanilijevim sladkorjem. Zraven lahko skuhamo slive in vanje pomakamo cmoke.

Sestavine
-
480 g krompirja (380 g olupljenega)
-
100 g ovsene moke
-
8 g koruznega škroba
-
3 večje slive (sveže ali zamrznjene)