Dnevno zaužijte 2 kapsuli pri glavnem obroku.
Omega 3: Katere koristi podpira znanost?
Te esencialne maščobne kisline imajo znanstveno dokazane učinke na sestavo celičnih membran kot tudi na številne biokemične in fiziološke procese: uravnavanje krvnega tlaka, protivnetne reakcije, agregacija trombocitov, izločanje vključenih nevrotransmiterjev, razpoloženju, nevronskih aktivnostih …
Svetovna zdravstvena organizacija in vse zahodne države priporočajo minimalni vnos 500 mg EPA + DHA na dan za vzdrževanje optimalnega zdravja, zlasti za podporo razvoju in delovanju možganov.
Ta priporočila veljajo za ljudi dobrega zdravja, vendar vse kaže, da imajo nekatere kategorije prebivalstva še večje potrebe (do 1000 mg /dan):
- ljudje, starejši od 50 let (za zaščito pred kognitivnim padcem)
- ljudje, ki trpijo za kroničnim vnetjem
- ljudje, ki imajo obsežen trebuh (odvečna maščoba)
- ljudje s hipertenzijo, hipertrigliceridemijo, hiperholesterolemijo ali hiperglikemijo;
- ljudje, ki so utrujeni ali depresivni
- ljudje ogroženi za srčno-žilne motnje
Zakaj jemati omega-3 morskega izvora?
Teoretično lahko naše telo ustvari EPA in DHA iz rastlinskih maščobnih kislin omega-3, vendar se ti vnosi v desetletjih močno zmanjšajo, kar je posledica sodobnega kmetijstva in sprememba naše prehrane.
Omega-6 maščobne kisline so za telo veliko manj koristne, vsekakor jih najdemo v sodobni industrijski hrani in mobilizirajo vse encime (elongaze in desaturaze), ki so bistveni za pretvorbo rastlinskih omega-3 v DHA in v EPA.
Oseba, ki se odloči povečati svoj vnos omega-3 maščobnih kislin rastlinskega izvora, ne bi čutila nobene razlike, če ne bi hkrati in bistveno zmanjšala svojih vnosov do omega-6. Morali bi zaužiti toliko omega-3 rastlinskega izvora kot omega-6. Resničnost pa je daleč od tega optimuma, saj zaužijemo 15 do 50-krat več omega-6 kot omega-3 rastlinskega izvora.
Prekomerni vnos omega-6 nadomestijo omega-3 in na svoje mesto vlagajo celične membrane, kar vodi v tvorbo milijarde vnetnih molekul, za katere se sumi, da igrajo odločilno vlogo pri razvoju in poslabšanju kronične bolezni.
To zmedo bi lahko popravili z vsakodnevno porabo maščobnih rib, bogatih z EPA in DHA. Žal njihova onesnaženost in slaba dostopnost ne dopuščata takšne vsakodnevne porabe … Naš dejanski vnos morskega omega-3, EPA in DHA je daleč od priporočenih najmanjših vnosov in še bolj oddaljen od optimalnih.
Dopolnjevanje z EPA in DHA je najpreprostejša in najučinkovitejša rešitev za čim hitrejše vzpostavljanje zdravih membran.
Za ta izdelek še ni ocen.