Sladice
Vanilijevo lešnikovi kolački
Čas priprave:
50min
Zahtevnost:
Enostaven recept
Enostaven recept, ki ti reši super sladico takrat, ko domačim sladkosnedom “pade cukr” ali pa imaš povabljenih več gostov.

Postopek:
1 Želatino namočimo v hladni vodi. Smetano stepamo do čvrstega. Takšni vmešamo sladkor in mascarpone sir. Želatino skupaj z 30 ml sladke smetane na najnižji temperaturi stopimo. Takšno med hitrim mešanjem vmešamo v smetanovo kremo. Pokrijemo s folijo za živila in položimo v hladilnik za vsaj 1-2 uri.
2. Zmešamo olje in mleko. V posodi zmešamo moko s pecilnim praškom. Jajci, skupaj s sladkorjema in soljo stepamo da zmes podvoji prostornino. Takrat izmenično dodajamo izmerjene tekoče sestavine in suhe.
3. Slabo žlico zmesi dodamo v papirnate košarice, nato dodamo čajno žličko marmelade in pokrijemo z zmesjo. Pečemo v segreti pečici, na zgornji tretjini, na 180 stopinjah 17-18 minut oziroma dokler zobotrebec ne pride ven čist.
4. Kolačke ohladimo. Čokoladni namaz na najnižji temperaturi na štedilniku malce segrejemo da je bolj tekoč. Kremo premešamo z žlico in ji na grobo vmešamo malce segret čokoladni namaz. Kremo preložimo v brizgalno vrečko in nabrizgamo na kolačke. Okrasimo s piškotom.
Veselo sladkanje.
Recept je nastal v sodelovanju z @ana.zontar
Sestavine za kolačke
-
2 domači jajci
-
70 gramov sladkorja ali agavinega sirupa
-
1 vanilijev sladkor
-
200 gramov namenske moke za pecivo
-
60 ml kokosovega olja
-
150 ml mleka ali rastlinskega napitka
-
1/2 vrečke pecilnega praška
-
12 čajnih žličk marelične ali breskvine marmelade
Sestavine za kremo
-
350 ml sladke smetane (lahko tudi rastlinske)
-
2 žlici mascarpone sira (lahko tudi rastlinskega)
-
2 žlici sladkorja v prahu
-
3 lističi želatine + 30 ml sladke smetane (lahko rastlinske)
-
4 žlice Zlata ptička čokoladno lešnikovega namaza
-
*Opcijsko – piškotki za okras (predlagam Lužarjeve, maslene )