Bio ajdova kaša je pravzaprav naše (slovensko) najboljše in oluščeno bio ajdovo zrnje. Čeprav ajda ne velja za pravo žito, je njeno zrno precej podobno žitnemu. Zrnje ima veliko vlaknin, ki so ključnega pomena za zdravo prebavo, kalček pa je bogat tudi z vitamini B1, B6, E ter minerali (kalij, kalcij, fosfor, železo, magnezij, cink, baker, selen) in maščobnimi kislinami. Škrob z beljakovinami v meljaku obdajata beljakovinska plast in smenska lupina.
Ajda sicer velja za odličen rastlinski vir beljakovin, v njej pa najdemo vse za človek pomembne aminokisline. Zaradi rutina, ki spada med antioksidante, uživanje bio ajde blagodejno vpliva na srce in ožilje ter visok krvni tlak. Škrob, ki ga vsebuje bio ajdova kaša je v obliki amiloze in se zato počasneje razkraja, čemur bodo hvaležni predvsem diabetiki.
Priprava: Ajdova kaša je slastna samostojna jed (npr rižota z ajdo namesto z rižem) ali pa zdrava priloga. Ajdovo kašo vedno kuhamo v tolikšni količini vode, da vso popije, sicer gre veliko koristnih snovi proč. Priporočljiv čas kuhanja je 5-10 minut.
Sestavine: 100% hladno luščena ajdova kaša iz ekološke pridelave
povprečna hranilna vrednost na 100 g izdelka
Energijska vrednost 1448 kJ / 346 kCal
Maščobe 3 g od tega nasičene maščobe 1 g
Ogljikovi hidrati 75 g od tega sladkorji 0 g
Vlaknine 10 g
Beljakovine 12 g
Soli 0,011 g
EKO – izdelek iz ekološke pridelave – pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Za ta izdelek še ni ocen.