Kosila

Ovseni njoki v kremni omaki

Kosila

Ovseni njoki v kremni omaki

Čas priprave:

40min

Zahtevnost:

Enostaven recept

Polnovredni njoki iz dveh sestavin, ki vedno uspejo. Serviraš jih lahko kot prilogo ob katerikoli poljubni jedi ali pa slediš spodnjemu receptu za kremno omako z grahom in sušenimi paradižniki.

Postopek za njoke:

01. Krompir olupimo, narežemo na kocke in ga skuhamo (500 g je teža že olupljenega krompirja). Skuhanega odcedimo, počakamo, da se rahlo ohladi, nato pa ga zmečkamo v gladek pire.

02. Krompirju primešamo ovseno moko in zgnetemo v testo, a z gnetenejem ne pretiravamo, saj želimo, da testo ostane rahlo. Testo razvaljamo v kače, ki jih narežemo v poljubno velike njoke.

03. Njoke polagamo v slan krop in jih kuhamo nekaj minut, toliko da priplavajo na vrh, ali pa jih na malce maščobe popečemo na ponvi.

Postopek za omako:

01. Na ponvi segrejemo malce olja, dodamo na lističe narezan česen in na srednjem ognju pražimo 30 sekund, le toliko da se česen zmehča.

02. Dodamo sušen paradnižnik, gorčico in vino, zmanjšamo ogenj ter vse skupaj mešamo in pražimo 2 minuti.   

03. Grah splaknemo pod vročo vodo in ga skupaj s smetano dodamo v ponev. Dodamo še predhodno kuhane (ali popečene) njoke in vse skupa,j na majhnem ognju, kuhamo še nekje 5 minut. Posolimo, poporamo oz. poljubno začinimo in po želji postrežemo z nekaj naribanega parmezana.

Sestavine za njoke

Sestavine za omako

  • 3 stroki česna

  • 3 žlice nasekljanih sušenih paradižnikov

  • 1 žlička gorčice

  • 120 ml belega vina

  • 250 ml smetane za kuhanje (lahko veganske)

  • 140 g zamrznjenega graha

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.