Prigizki Sladice

Skoleboller (norveške žemljice z vanilijevo kremo)

Prigizki Sladice

Skoleboller (norveške žemljice z vanilijevo kremo)

Čas priprave:

2h

Število porcij:

10

Zahtevnost:

Enostaven recept

Jaz sem jih pripravila v dveh izvedbah – tradicionalni in zdravi in sem bila presenečena nad rezultatom – pirine z rastlinskim mlekom in manj sladkorja niso bile nič manj slastne.

V recept sem vključila obe možnosti zato ima tvoja izbira prosto pot.😉

Priprava: 

1. V skledi zmešamo sladkor, pecilni prašek, kvas, vanilijo in 2/3 moke. 

2. Suhe sestavine primešamo mlačnemu mleku in testo zmešamo ročno ali v mešalniku s kavljem za testo in počasi dodajamo preostalo moko.

3. Ko se testo oblikuje v lepo kroglo, dodamo zmehčano maslo in testo gnetemo še približno deset minut, nato pokrijemo in pustimo vzhajati, dokler se ne podvoji (približno eno uro). Vmes se lotimo vanilijeva kreme: 

4. V kozici segrejemo mleko, vanilijevo pasto in mleto vanilijo. 

5. V skledi zmešamo preostanek sladkorja ter moko in koruzni škrob. Dodamo rumenjake in jajce ter stepamo do gladkega. 

6. Ko mlečna mešanica začne brbotati, jo približno polovico vlijemo v skledo z jajčno mešanico in ves čas hitro mešamo. Nato vrnemo ponev na ogenj in zlijemo mešanico jajc in mleka iz posode nazaj v ponev in ves čas mešamo (približno 2 minuti do gostote, ki je na posnetku). Prelijemo v čisto skledo in počakamo, da se ohladi. 

7. Ko testo vzhaja, ga zvrnemo na pult, zvijemo v dolg valj in narežemo na približno 12 enakih rezin. Vsako kroglico nekoliko sploščimo in ji na sredini z žlico in prsti naredimo vdolbinico.. 

8. V vdolbino vsake žemljice s cevno vrečko ali žlico nadevamo vanilijevo kremo. Pokrijemo s plastično folijo in ponovno pustimo vzhajati 30 minut.

9. Razžvrkljamo jajce (po želji lahko dodamo kanček mleka) in vsako žemljico nežno premažemo z jajčno pasto. Pečemo približno 10 – 14 minut na 210 ° na sredini pečice, dokler niso zlato rjave barve.

10. Pečene so dobre že same po sebi, lahko pa jih obogatimo še s toppingom:  Sladkor v prahu zmešamo z vodo in mešamo, dokler ne dobimo goste glazure. Nastrgan kokos stresemo na plitvo skledo ali krožnik.  Ko so žemljice ohlajene, razporedimo sladkorno glazuro po vrhu skolebollerja, okoli središča kreme. Nato žemljico pomočimo v kokos in jo plosko pritisnite, da prekrijete celoten vrh.

Video pripravo recepta si lahko ogledate na našem Instagram profilu.

Veselo sladkanje! 😉

Sestavine za testo

  • 600g bele ALI pirine moke (tudi iz 100% pirine uspejo super)
  • 100g rjavega ali kokosovega sladkorja (tudi s 50g so dovolj sladke)
  • 1 vrečka suhega kvasa
  • 2 žlički mletega kardamoma
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 žlička vanilijevega sladkorja (ali vanilijevega ekstrakta)
  • 350 ml mleka (ali Koko life napitka)
  • 100 g masla (lahko veganskega Naturli)

Sestavine za kremo

Sestavine za preliv

  • 100g ribanega kokosa

  • 3 žlice vode

  • 100g sladkorja v prahu

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.