Prosena kaša iz ekološke pridelave je odlična izbira za pripravo narastkov, juh ali sladic. S svojo bogato sestavo prispeva veliko beljakovin, vitaminov in mineralov, primerna pa je tudi za ljudi, ki se izogibajo glutenu, saj tega vsebuje le v sledeh.
Proso je pražito, saj ga v divji obliki poznajo po vseh naseljenih kontinentih. V Evropi so proso poznali že Kelti, nato pa so ga Slovani častili kot simbol rodnosti. Tudi Slovenci smo hvaležni, da nam je narava podarila to staro žito, saj je prosena kaša naše kmete dobro hranila vse od srednjega veka naprej. Z moderno, industrijsko pridelano prehrano je proso, nekoč označeno kot hrana revežev, prešlo pod oznako hrane iz preteklosti.V bio mlinu Stražar ponovno obujamo tradicijo in pridelujemo bio proso.
Proseno seme bi po hranilnosti lahko primerjali z rižem. Vsebuje dobrih 10 % beljakovin, med minerali pa prevladujejo fosfor, kalij in magnezij. Zaradi topne silicijeve kisline velja proso kot najboljša domača pomoč za bolj zdrave nohte, kožo in lase.
Nasveti naših babic: Obrok iz prosa enkrat na teden poskrbi za redno razstrupljanje telesa, saj odvaja vodo in preprečuje razvoj gnilobnih bakterij. Proso je tudi edino žito, ki v želodcu deluje alkalno, zato je primernejše za posamezniki z občutljivim želodcem. Lepotice pa že od nekdaj vedo, da za kožo na obrazu in dekolteju dobro poskrbi maska iz neuluščenega prosa (le-to ima največ silicija), prosene kaše ali prosene moke.
Za pripravo prosene kaše se uporablja oluščeno proso. Ljudje z občutljivimi želodci bodo posebno hvaležni za tako jed, saj je prosena kaša lahko prebavljiv obrok.
uporaba: Skuhajte jo v mleku ali z vodo ter glede na vrsto obroka naredite slano ali sladko jed. Za zajtrk ali pa sladico proseni kaši dodajte suho sadje in med. Komur med ne diši pa ga lahko hitro zamenja s čokoladnim posutkom. Za kosilo k proseni kaši primešajte še zelenjavo in pripravite okusno proseno enolončnico. Čas kuhanja je približno 30 minut. Če jo čez noč namočite v vodi se čas kuhanja skrajša.
Povprečna hranilna vrednost na 100 g izdelka
Energijska vrednost 1481 kJ / 354 kCal
Maščobe 3 g od tega nasičene maščobe 1 g
Ogljikovi hidrati 80 g od tega sladkorji 1 g
Vlaknine 3 g
Beljakovine 13 g
Soli 0,005 g
EKO – izdelek iz ekološke pridelave – pomeni da je minimalno 95 % sestavin izdelka, ki so kmetijskega izvora pridelanih ekološko (pridobitev zahteva izpolnjevanje strogih evropskih predpisov).
Za ta izdelek še ni ocen.